Wednesday, August 3, 2011

Sadzīviskas lietiņas

Pirmā nedēļa nu iet pilnā sparā. Pirmdienas rītā saņēmām grafiku, kur katra diena ir pamatīgi aizplānota un tā saucamajam brīvajam laikam atstāta maksimums viena stunda. Jāatzīst gan, ka arī pārējās aktivitātes pagaidām nelīdzinās grūtam darbam (skolēniem vēl ir vasaras brīvdienas) - iepazīšanās pļāpas, kopējas sportiskās aktivitātes un ēst gatavošana. Bet pa vidam tiek ielikta arī kāda prezentācija, kurā šķiet mūs mēģina nobiedēt, stāstot, cik viss būs grūti.. Galvenokārt psiholoģiskā nozīmē gan dēļ šeit uzņemtajiem bērniem, gan neierastās komūnas dzīvošanas stila dēļ, gan gan.. Jāatzīst, ka uz mani šādas lietas labi darbojas. Vēl tik nevar saprast, vai tādā izaicinošā vai nomācošā nozīmē..

Skolas apkārtne

Lai labāk iepazītu Boserup skolu, otrdienas laikā mūsu komandai bija uzdevums izveidot "karti". Ņemot vērā, ka radoša pieeja bija 'atļauta' (jeb 'very welcome'), šim uzdevumam tieši tā arī piegājām, izveidojot filmiņu par skolas apkārtni.

Rezultāts visiem patika. Droši vien līdz youtūbei arī filmiņa nonāks. Bet pirms tam, mazs ieskats dažās filmas bildēs :)

Skola no attāluma Back yard
Aiz loga skolas priekšējais pagalms Skolā ir mākslas galerija, kur darbus izstāda vietējais mākslinieks (orģināli tika pieņemts kā logu krāsotājs un patīkami visus pārsteidza) un redzami un nopērkami Zimbabwes skulptoru darbi
Viena no mācību telpām. Liela daļa mācību telpas šeit ir netradicionālas. Mākslas bilde no pagraba :) Skolā ir velosipēdi, kurus visi var izmantot.. Bet tas arī kaut ko liecina par viņu kvalitāti. Tomēr labāk kaut kas nekā.. :)
Ieeja mūsu istabiņā
Viena no DI kopējām telpām
Šeit dzīvo divi draudzīgi sunīši. Šī ir Bella.
Fjords netāu no skolas

Ēst gatavošana

Ēšanai ir noteikti laiki. Brokastis katru rītu 8:30, pusdienas 12:30 un vakariņas 18:30. Kad šeit ir arī skolēni, tad ēst gatavo pavārs (ar DI palīdzību), bet kamēr skolēnu šeit nav, mums pašiem par sevi jāparūpējas.
Tad nu mēs esam sadalījušies pēc grafika - divi cilvēki taisa vienu maltīti visiem pārējiem ap 10 cilvēkiem. Ir jautri, it īpaši ņemot vērā, ka produkti tiek iepirkti neatkarīgi un tad no esošā kaut kas jāsadomā. Un virtuvē visa tehnika ir krietni lielāka, nekā ierasts..
Uz virtuves druvīm ir uzrakstīts, ka jābūt uzmanīgiem - dusmīgs pavārs. Bet kamēr mēs taisam ēst un viņam atvaļinājums, pavārs Antonio vēl smaidīgs.
Ēdamzāle

Sports

Paralēli visam pārējām dzīvesstila pamainīšanām, mēs esam arī apņēmības pilni to darīt uz veselīgas nots. Pirmkārt šejienes ēdienkarte solās būt veselīga (skolā tā pienākas), bet tam visam bonusā esam nolēmuši arī pasportot. Šeit gan tas prasās īpaši vairāk, jo visa dzīve notiek vienā ēkā.. Un lai vai cik reizes skraidītu pa trepēm augšā-lejā, gribās tomēr izkustēties.

Pēc tam, kad saņēmām nedēļas grafikus, izrādījās, ka sporta pusotrastunda ir iekļauta arī dienas grafikā. Iemesls - uz Āfriku jābrauc formā :)

Pagaidām mēģinam izpildīt abas programmas - no rīta pirms brokastīm uz trennažieriem un pēcpusdienā kas jau pagadās (pagaidām pagadās volejbols :) ). Es gan esmu mazliet slinkāka trenažieru sakarā, bet mēģinu pati sev rītos pasniegt jogas nodarbības. Lietuvas meitene (vārdā Orienta) arī man vienreiz pievienojās un paralēli jautrībai, mums pat kaut kas sanāca :)
Trennažieru zāle - izskatās pašiekārtota no trennažieriem, kas sporta klubiem ir pa prastu. Bet mums derēs :)Volejbola / Futbola laukums :)

2 comments:

Lelde said...

oi, es taču tev solīju aizsūtīt jogas krijas :)

Lauma said...

Jā jā, still welcome :)