Friday, August 5, 2011

Ieskats Kopenhāgenā

Trešdienas rītā pēc brokastīm mūs visus sasēdināja autobusiņā un aizveda uz 40km attālo Kopenhāgenu. Kopumā pilsēta izskatās jauka, cilvēku nav pārāk daudz. Liela daļa māju ir būvētas sarkanīgā tonī no ķieģeļiem un ar dakstiņu jumtiem.. Bet daudz apkārt nedabūjām pastaigāt, šoriez programmā bija divi galvenie apskates objekti.

Nacionālais muzejs

Salikās iespaidīgs. Es tā uzreiz nepateikšu, cik tur ir zāles, bet tēmas ļoti dažādas - gan par vietējo, gan pasaules vēsturi un kultūru. Visu mums nebija laika apskatīt, bet no redzētā radās iespaids, ka ekspozīcijas ir daudzpusīgas un bagātīgas.

Mums bija jāiekļaujas divās stundās. Nolēmām sākt ar Dānijas aizvēsturi un apmēram tur arī palikām :) Esmu jau pieradusi, ka mani vairāk interesē kulturālas lietiņas un tūkstošiem gadu vecs pods uz mani tik lielu iespaidu neatstāj. Bet noteikti interesanti bija paskatīties, kā Dāņi laika gaitā iekārtojušies..
Padaudz bija rakstīts par cilvēku apglabāšanas un pēcnāves kultūru. Tēma pati par sevi interesanta, un arī zārki ar skeletiem izskatās iespaidīgi. Tomēr man kaut kā jocīgi likās, ka viņi tur atrodas un tādos daudzumos (kā jau minēju, ekspozīcijas diezgan bagātīgas un arī zārki tur bija vairāk par vienu). Kaut kā mazliet necieņa pret pašiem nelaiķiem un tiem, kas viņus glabājuši..

Kopumā ieskats muzejā bija labs "kārdinātājs". Tur noteikti jāatgriežas! Konkrēta lieta, ko man vēl gribās redzēt ir leļļu māju istabu, par kuru man Orienta pastāstīja, kad jau bija jādodas prom :)

Kristiānija

Ticiet vai nē, es par Kristiāniju zināju apmēram tikai tik daudz kā - rajons Kopenhāgenā, kur var dabūt visādas nelegālās vieliņas (t.i. narkotikas). Un ticiet vai nē, there is a lot more to it :)
Šo tornīti var redzēt pa gabalu. Viņam blakus - Kristiānija.

Īsumā vēsture: Sen senos laikos Kristiānija bija pamesta militāra bāze gandrīz pašā Kopenhāgenas centrā. Hipiju laikā bariņš "Puķu bērnu" nolēma tur ievākties un izveidoja tur savu mazu valstiņu. Nebūt nav pārspīlēti tā teikt, jo patiešām viņi veidoja savu ekonomiku un sekoja saviem likumiem (kas ne vienmēr saskanēja ar pārējo valsti). Pretēji visādiem valstiskiem spiedieniem, nevienam īsti neizdevās viņus no šīs vietas aizdzīt. Un lai nevienam arī nebūtu pamats to darīt, pirms kādiem pāris gadiem turienes iedzīvotāji pārpirka šo dārgo Kopenhāgenas centra zemi, un tagad Kristiānija tur atrodas salīdzinoši daudz oficiālāk.

Mūsdienās: Kristiānija joprojām funkcionē kā maza valstiņa Kopenhāgenas centrā ar savu iekārtu un likumiem. Tāds uzkrītošākais Kristiānijas likums (kas joprojām nesaskan ar Dānijas likumdošanu) ir, ka tur legāli var tirgot vieglās narkotikas. Un tas arī pilnā sparā notiek absolūti neko neslēpjot.
Bet blakus tam, Kristiānija ir ļoti mīlīga vietiņa. Ir jūtamas arī tūristiskās noslieces - uz galvenās ielas ir diezgan bagātīgs hipijlietiņu tirdziņš. Bet paejot tālāk prom, ir redzama arvien nesamākslotāka Kristiānija ar savu hipijisko šarmu. Runā, ka tur notiek arī interesantas mākslas peformances un vismaz uz kādu no tām man noteikti ir plāns atgriezties!

Uz Kristiānijas galvenās ielas nav atļauts fotogrāfēt (arī vietējais likums). Bet turpat Kristiānijas teritorijā ir arī ezeriņš, uz kura arī maza "tējas saliņa"..

No comments: