Wednesday, August 3, 2011

Mani iespaidi, so far

Dānija: pārsteidza tas, ka es neko par viņu nezinu :(.
 Zeme izrādās ir vēl līdzenāka nekā Latvija, piemēram. Daba ļoti līdzīga Latvijai, klimats esot drusku maigāks, bet pa lielam, arī tāds pats. Dāņiem ļoti patīk sarkanu dakstiņu jumti. Un - Roskilde (no kuras esam 5km attālumā) esot savulaik bijusi Dānijas galvaspilsēta, bet tagad ir 5 lielākā pilsēta.

Skola, kurā esam (un, varbūt, paliksim): Diezgan iespaidīgs ēku komplekss, cerams, bildes sekos. Dānijā ir ļoti specifiska privātskolu tradīcija - ir ļoti vienkārši dibināt un sertificēt savu privātskolu un finansējums notiek pēc mums slavenā principa "nauda seko skolēnam" - t.i. ja skolēns iet tavā skolā, tad viņa community maksā tavai skolai naudu. Skolas bērniem ar īpašām vajadzībām ir apmēram 4-5 reizes dārgākas nekā parastiem bērniem, jo pedagogu proporcija klasē ir 1 pedagoģis vs 4 skolēniem. 

Skolēni: neesam vēl satikuši, bet mūs te bik baida, ka esot visādi. Man jau atkal liekas, ka Dāņi pārspīlē, bet tad jau redzēs. Pie mums jau ADHD laikam vispār par slimību neuzskata, ne?

DI programma: kopumā jauki, ka cilvēki kaut ko labu dara, bet dažus akmentiņus iemetīšu ;). 

1 akmentiņš DI dārzā: diezgan uzkrītoši, ka te parādās cilvēki ar ļoti dažādiem mērķiem - entuziasti, kā mēs; tīņi, kas pēc skolas neko labāku nav izdomājuši un pēdējā grupa - cilvēki, ka tā vai citādi ir vīlušies savā līdzšinējā dzīvē, un tagad meklē labāku. 
Problēmas, ko tas izraisa ir sajūtamas, piemēram, reorganizācijā, par kuru uzzinājām tikai vakar - Āfrikas periods ir saīsināts par 4 mēnešiem, tā vietā paredzēts pedagoģisks darbs Dānijas skolās. Ieguvums esot tas, ka tev iedod profesionālās pedagoga izglītības sertifikātu, kas tīņiem varbūt ir aktuāli, bet man? Meh..

2 akmentiņš DI dārzā: kad cilvēki, kas DI iestājušies uzreiz pēc vidusskolas pabeigšanas, aizrautīgi stāsta "This is the best experience i've ever had", sanāk pasmīkņāt...

3 akmentiņš DI dārzā: šeit ir ļoti populāri saukļi: flexibility, initiative un leadership, bet, imo, tās lietas šeit atpaliek no labākajiem (IT) industrijas standartiem :S


Kaut kā tā. Pozitīvās puses - satieku daudz interesantus cilvēkus, nesēžu caurām dienām pie datora, katru rītu eju uz trenažieru zāli, vairāk spēlēju ģitāru (šovakar gandrīz jau sanāk nospēlēt "Fur Elise"). Overall - nice ;)


3 comments:

krauzand said...

Passion, Knowledge, Results.

Garsh said...

Nu turaties! Par to Āfriku laikam priecīgineesat :) Varēja otrādi - pagarināt, ne?

Filips said...

To Garsh: jā, pagarināt būtu labāk... nu, bet pret saīsināšanu mēs vēl mēģināsim pacīnīties.