Monday, August 15, 2011

sākums #2: Hellebæk Friskole

Jau nedēļu dzīvojamies Hellebæk skolā. Atskatoties uz pagājušās nedēļas bloga ierakstu skaitu un ņemot vērā vēl dažus citus faktorus, sāk izskatīties, ka baumas par šo skolu sevi attaisnos.
Bet pagaidām vēl nesūdzos :) Līgums parakstīts un kopā ar to esam iesnieguši pieteikumu imigrācijas dienestam, lai iereģistrētu savu rezidenci Dānijā.

Tātad par Hellebæk skolu..
Vieta ļoti skaista! Skola atrodas uzkalniņā jūras krastā. Skatoties pa ēdamzāles logu var redzēt ne tikai jūru, bet arī Zviedriju. Un tā ka patiešām redzēt, nevis kaut kur tālumā sazīmēt mazu maliņu.. :)


Skats ir patiešām to vērts, lai šī vieta izmaksātu lielus miljonus.. Neskatoties uz to, ka no jebkura Dānijas punkta jūra ir salīdzinoši netālu, runā, ka šeit zeme un blakus esošās mājas esot vienas no dārgākajām Dānijā. Tomēr skolas īpašniekiem esot paveicies šo vietu iegādāties par pieņemami mazām naudiņām kaut kādā ēkas un vietas norieta brīdī. 
Agrāk šeit esot bijusi policijas akadēmija, varbūt arī tādēļ salīdzinot ar Boserupu te tomēr vairāk izskatās kā skolā.  

Bet, kā Filips man te saka (pierādījums zemāk redzamajā bildē :) ) - Не место красит человека, а человек красит местo.


Pagaidām esam kaut cik iepazinuši šejienes skolotājus un skolas vadību. Svētdienas vakarā te ieradās arī pirmie skolēni, jo ar šodienu sākas skola. Par skolēniem vairāk citreiz, kad būsim viņus labāk iepazinuši.. Bet skolas vadībā var just māksliniecisko skolas noslieci. Cilvēki ir labi muzikanti, bet organizēt lietas šķiet viņiem ir problēmātiski..

Te arī atgriežamies pie baumām  par šo skolu :) Braucot uz šejieni Gilberto (dzīvo Boserupā no Februāra) uz atvadām mums teica: "Good luck in Hell..ebæk". Tas tādēļ, ka šejienes vadībai esot tieksme aizmirst mūsu mērķus un izmantot DI cilvēkus kā pilna un pat vairāk laika darbaspēku.. Mācībām un gatavošanās darbiem Āfrikas periodam, kas ir mūsu galvenais mērķis, laiks praktiski netiekot atstāts. Privātā dzīve esot gandrīz nemanāma. Skola ir daudz mazāka, nekā Boserupā, un apkārt visu laiku ir kāds, kurš izdomās, ka kaut kas vēl nav izdarīts.. 

Tieši tādā garā arī cītīgi nostrādājām pagājušo nedēļu un nedēļas nogali, sagatavojot skolu nākošajam mācību gadam. Pagaidām te esam trīs DI - Filips un es, un Egle no Lietuvas (viņa šeit jau no Februāra). Kā arī viens ne DI, bet brīvprātīgais darbinieks no Lietuvas - Rytis. Mūsu līdzšinējie pienākumi pārsvarā nozīmēja mazliet haotiskus (ne mūsu dēļ) tīrīšanas darbus, kamēr skolotāji gatavoja savas lietas.. Un te nu arī jāpiekrīt, ka darbs pavisam noteikti nelikās pa maz.. Bet, kā jau pieminēju, ceru, ka tas bija tikai sagatavošanās nedēļas trakums un ikdienas dzīve tomēr būs bišķiņ mierīgāka.

7 comments:

vanags said...

Njā, tas tev nav NDĢ, kur paši skolēni grīdas krāso augusta beigās. Inteliģenti...

Mneema said...

ja arii vinji saaks meegjinaat izmantot DI kaa darbaspeeku, vienmeer var pajautaat:"kaa tas muus paliidzees ar muusu gatavoshanos Aafrikai?"

un ja tas nepaliidz, tad: "dra åt helvete, Danska jävel!!!" ... :)

Lauma said...

Tā nav, ka mums nemaz nav jāstrādā. Darbs skolā ir daļa no Dānijas daļas. Tās baumas tik par to, ka šajā skolā esot tieksme to izmantot mazliet savtīgākāk, nekā citur.. Bet pagaidām šīs baumas ir tikai nedaudz materializējušās :)

Filips said...

Ieva, labāk sadomā, kad varam saskrieties Sviedru pilsētā Helsingborg (vai arī dāņu pilsētā Helsinger).

Jen esi Latvijā tagad?

runner_to_be said...

nu, smuki jums tur. ja kas, mēs jau saplānojām nākamās vasaras roadtrip ar mašīnu pie jums uz Dāniju :)

Lauma said...

Tas izklausās pēc ļoti laba plāna! :)

Mneema said...

nu man septembra viduu ir plaanots jau viena atraksija ieksh SWE, kas iekljauj teerinjus, so vareetu braukt skatiit Helsingborgu kaadu weekendu oktobrii :)