Monday, August 22, 2011

Skolas ekskursija(s)

Pirmās nedēļas laikā paspējām sabūt divās skolas ekskursijās. Viena no tām bija pāris stundu pastaiga visiem skolēniem pa tuvējo pilsētu Helsingør, otra - nedēļas nogales izbrauciens uz Roskildi un nakšņošana teltīs kopā ar internātskolas audzēkņiem.

Pašiem skolēniem šīs ekskursijas stila vai citu iemeslu dēļ nešķiet īpaši jautras, bet man gan ir interesanti. (Laikam veca palieku :D)

Helsingør

Mums tuvākais kultūras objekts ir Kronborg pils Helsingorā (jeb tā saucamā Hamleta pils).


Šī pils jeb cietoksnis tika celts, kad Dāņi/Zviedri izdomāja labu pielietojumu jūras šaurumam - izmantot to kā peļņas avotu. Visiem garām braucošajiem kuģiem, ja viņi nevēlējās tikt apšaudīti, bija jāmaksā nodeva Dānijai/Zviedrijai. Un kuģi te braukāja daudz, līdz ar to arī Helsingoras pilsēta no šī biznesa labi plauka.

Tiek uzskatīts, ka Šekspīru uz Hamleta rakstīšanu iedvesmoja tieši šī pils. Šis uzskats nav kaut kā īpaši pierādīts, bet tas vienalga piesaista tūristus.

Iekšā pilī gan mēs neiegājām. Citreiz.

Meiteņu bariņš, no kreisās: Chabelle, Selina, Alexandra, Nadija, Mollie un Sille

Roskilde un teltis

Nedēļas nogalēs, kad internātskolas audzēkņi nedodas uz savām mājām, viņiem tiek organizēta kāda izklaides programma. Šoreiz devāmies ekskursijā uz Roskildi.

Programmā bija paredzēti divi apskates objekti, bet no rīta tik ilgi taisījām maizītes un kravājām somas, ka beigās sanāca tikai Vikingu muzejs. Man pret to nebija iebildumi - labāk lēnā garā apskatīti vienu vietu, nevis steigā neredzēt neko.

Muzejs galvenokārt grozās ap Vikingu kuģiem un zemūdens arheoloģiju. Iedvesmojoš bija stāsts par to, kā muzejā ar Vikingu laiku darbarīkiem tika uzbūvēta Vikingu kuģa kopija, un ar to aizbraukts līdz Dublinai un atpakaļ (divu vasaru ceļojums). Ir arī daudz atrakcijas jauniešiem, piemēram, iespēja pašiem pabūvēt kuģus un taisīt virves.

Daži no izvilktajiem/restaurētajiem kuģiem
Nakšņojām teltīs netālu no Boserupas skolas.

Man iepatikās veids, kā šādos gadījumos tiek taisītas vakariņas - katram tiek iedoti apmēram 2.5Ls, par ko iegādāties produktus vakariņu pagatavošanai. Ieteikums ir to darīt grupās. Esot gadījumi, kad kāds viens pats sapērkas čipšus un kolu.. Bet ar laiku visi ir iemācījušies, ka no tā paēst nevar un cits neviens no sev nopirktā arī nedos. Līdz ar to labāk tomēr turēties grupās un gatavot kaut ko normālāku. Pats labākais šajā plānā esot, ka nav sūdzības par pārtiku un tās kvalitāti :)

Par spīti tam, ka mūs baidīja ar "man teltīs nepatīk" & alkohola slepenu lietošanu, vakars ļoti jauks sanāca. Dažas meitenes paspēja aiziet papeldēt, paspēlējām ģitāras pie ugunskura.. Viss kā nākas. Un pat nebija problēmas ar slapstītšanos dzert.

Uz nedēļas nogales programmu mums pievienojās arī daži puiši, kas tagad te vairs nemācās, bet ir kādreiz mācījušies. Šis viens no viņiem - Joakims ar Nadiju un Sissel.

Bet, lai viss neliktos tik rožaini, ir parādījušās arī pirmās problēmas. Viena meitene pa dienu noģība. Izrādās viņa visu pagājušo nedēļu neko īsti nav ēdusi un gulējusi un tas viņu, protams, ir novājinājis. Pēc ārstu apmeklējuma šķiet, ka, ja vien viņa sāks gulēt un ēst, visam vajadzētu būt kārtībā. Bet turpmāk mums viņa būs īpaši jāuzmana. Šī situācija radīja problēmas vispārējā atmosfērā - sākot īpašāku uzmanību pievērst vienam, ir arī tādi, kuri sajūtas atstāti malā.. Un sāk pavīdēt ar ADHD saistītās problēmas..

5 comments:

vanags said...

Nebija problēmu ar slapstīšanos dzert == mūs neviens nepieķēra.

Lauma said...

var būt. Bet ņemot vērā, ka seši pieaugušie vaktēja ap desmit bērnus un neviens neko nemanīja, tad man to ir grūti uzskatīt par "drinking problem".

vanags said...

Toties pusaudžiem to noteikti ir viegli uzskatīt par "drinking problem" :)

Lelde said...

Kā jums ar to skolas diētu, ar ko jūs baidīja? Izklausās, ka ēdat normāli :)

Lauma said...

Skolā netiek lietoti piena produkti. Man personīgi reizēm sagribās sieru :) Un vēl it kā netiek lietots cukurs, bet tas gan tāds slidens jautājums.. Bet pa lielam pārtika ir veselīga un garšīga. Man šķiet, ka ēdam normāli, bet Filipam varbūt ir ko piebilst :))