Friday, December 14, 2012

Mums ir arī vistas :)


Jau kādu laiku atpakaļ vietējie uzbūveja vistu māju ar iežogotu teritoriju/krātiņu.
Tad, ap mūsu atbraukšanu, kāds no bijušajiem studentiem, apciemojot skolu, uzdāvināja skolai gaili. 
Lai gailim nebūtu vientuļi, vienā no izbraucieniem mēs ar Adelaid (skolas izpilddirektore no Holandes) lauku rajonā ceļa malā nopirkām 3 vistas (10 usd par gab). 


Vistu māja ar krātiņu, skats no malas.


Vistu māja, skats iekšienē. Mūsu skolā dzīvo vairāki kaķi. Šis ir viens no vismazāk piejaucetajiem - parasti dzīvo kopā ar cūkām, bet tagad pasācis tusēt ar vistām.
Par to man pirmais jautājums - vai, ja vistām būs pēcnācēji, kaķis tos nepatērēs savām kaķa vajadzībām? Cik tas vispār ir ok laist kaķi vistu kūtī?

Vistas tusē pa krātiņu.
Šeit nākošais jautājums - vistas šeit dzīvo jau nedēļu, bet neesam redzējuši olas. Kāpēc tā? Viena no vistām, kā mums likās, olu izdēja mašīnā, kad vedām to šurp. Bet pēc tam - nekā...

Vistu māja, skats iekšienē. Redzami pārtikas un ūdens dispenseri un lakta, kas vistām nez kāpēc nepatīk. Kad vistu daba prasa kāpt, sakāpj uz mājas sienām un tusē tur.
Šeit pēdējais (pagaidām) jautājums - vai ir ok vistas barot pamatā ar kukurūzas pelavām? Varbūt tas ir arī olu nedēšanas iemesls? No kurienes vistas normāli uzņem kalciju olu čaumalām?

8 comments:

Lauma said...

Mans viedoklis par to olu nedēšanu ir tas, ka vistas ir nobijušās / vēl nepieradušas pie jaunās mājas.. Es gan nezinu, cik ilgi viņas tā turpinās baidīties.. :) un vai tā visp var būt..

Sandra said...

Nu... Ja mašīnā ola tika izdēta, tad vismaz vienai vajadzētu dēt. Varbūt ir vēl kāds bez kaķa, kas tur mēdz tusēt, piemēram, žurkas, seski vai kas tamlīdzīgs. Ja jā, tad nav ko brīnīties, ka olu nav. Kāds ir labi paēdis :D Ja vistas nedēj, tad varbūt tās jau ir par vecu šim darbiņam, kas būtu bēdīgi... jo tad jūsu pirkums der tikai cepetim (pie tam pasīkstam). Kā noteikt vistas vecumu, es nezinu :D Vēl vistas mēdz nedēt, ja perē, bet tad to vajadzētu kaut kā manīt, ka viņām ir tāda vēlme. Ja tā ir psiholoģiska taruma (par ko es ļoti šaubos), tai dažu dienu laikā vajadzētu pāriet (ola spiedīs :D). Mana vecmāmiņa vistām deva izžāvētas izlietoto olu čaumalas, kviešu (reizēm miežu) graudus, vēl labi ēdas sliekas, samīti gliemeži, svaiga zālīte. Mūsējām labāk patika smalka un maziņa, virza vai pieneņu lapas (es gan nezinu vai jums tur tādas ir). Vēl ir iespēja, ka vistas tās olas slēpj, dēj tikai sev zināmā vietā (tā viņas dara, lai būtu ko perēt, der izsekot). Pa lielam vista dēj olu dienā, reizēm izlaiž (varbūt katru 4-to dienu). Ar tām kukurūzas paliekām viņām varētu būt par maz, vajag kaut ko dažādot.
Ja nu gadījumā tās vistas kādreiz izperēs kaut ko, tad tas melnais noteikti gribēs rezultātu nogaršot, īpaši, ja viņš nav labi pieradināts un iemācīts klausīt saimnieka pavēlēm. Mums kaut kā savu kaķi izdevās pārliecināt, ka cāļus nedrīkst ēst, bet viņš mēdza no kaimiņiem atnest mazos pīlēnus, par laimi dzīvus :) Nu, ja vēl kko atcerēšos par savām bērnības vistām, uzrakstīšu. Labāk gan būtu nopirkuši palielus cāļus, tie toč kaut kad sāktu dēt :)))

vanags said...

Kaķis vistu mājā, kas gan slikts varētu notikt... A tām vistām ir iekārtota vieta, kur dēt? Laukos visām bija salmu ligzdas iekārtotas. Un kas ir "kukurūzas pelavas"? "Pelavas" latviski nozīmē pārpalikumus, kas paliek pāri, kad no labības izkuļ barojošo daļu ārā. Varbūt vistas nedēj tāpēc, ka ir badā?
Par kalciju čaumalām - varu apstiprināt, ka vecmamma vecās čaumalas izbaroja atpakaļ vistām. Laikam saberztas un kopā ar barību.

JSA said...

Sandra visu ļoti precizi pastastīja ;)
vienīgais varētu meģinat uztaisīt kadu līgzdu, kur tas varētu to darīt.. vnk salmi kas paslepti no apkartējo redzesloka kāda tumša un šaurā vietiņā.. varētu tur ielikt kādu olu.. (kaut vai tukšo) lai tas vistas pievilinātu tai vietai.. (un ja tā ola arī pazudīs tad jūs zinasiet kur paliek citas olas :D )

elina said...

Ja atceros pareizi no saviem laukiem - tur vienmēr vistām tika atstāts padēklis - dabīga vai mākslīga (nu kaut vai dabīga, bet ļoti veca) ola tajā vietā, kur vajadzētu dēt pārējās. Citādi vai ta nesaprot, vai negrib dēt.

Aija said...

Olas sāks dēt tad, kad būs pieradušas pie jaunajiem apstākļiem pie noteikuma, ka nebūs stresā no kaķa, kas tur tusē ;)

Filips said...

Šorīt vistas tā aģitētāk klukstēja, aizgāju apskatīties - yay, ir trīs olas!
(vēl gan jāpajautā Dag'am vai viš tās nav ielicis par mānekli, bet diez vai)

Tagad jautājums - ēst nost vai atstāt un cerēt uz pēcnācejiem? Ka zināt, vai no šīm olām pēcnācēji vispār sanāks?

Sandra said...

Tas gailis kādu interesi par vistām izrāda? Es domāju - kā tēviņš pret mātīti... Ļaujiet, lai viņi drusku ilgāk padraiskojas, tad būs lielāka cerība tikt pie pēcnācējiem, jo nav jau zināms, ko tās vistas darījušas vecajās mājās. Bet tas ir jauki, ka ir olas, tad jau viss kā nākās :)))