Thursday, December 13, 2012

Cūku bēres un citi lopi

Bilžu nav, sorry.

Bet vajag padomu.

Šorīt no rīta pie cūku aizgalda liels tracis. Eju skatīties - tur mūsu studenti mēģina kkādu akrobātiku izpildīt. Nojausma par nodomiem radās, kad vecāko no cūku mātem savanģējām un izvilkām no aizgalda.

Es neesmu eksperts cūku kaušanā, bet man radās iespaids, ka kaut ko daram nepareizi. Studenti, kas to darīja arī neizskatījās īpaši pārliecināti par sevi.

So - African style: vispirms cūkai (dzīvai esot) nocērt kājas, tad mēģina to pabakstīt ar 10 cm garu nazīti zem kājas. Cūka nemirst, bet kviec, jo arī ir sapratusi nodomu. Izveidotajā caurumā mēģina bakstīt ar neasu mačeti. Cūka nemirst.Tad cūku sāk plaucēt un kasīt nost tai apmatojumu. Cūka nomirst šī procesa laikā.

Tagad jautājums - kā pareizi nogalināt cūku? (High tech variantus nepiedāvāt)


Bonus jautājums par govīm - ja vienu govju māti atdala no bara, kurā paliek viņas teliņs, citas govju mātes taču teliņu pabaros? Jeb nē?

11 comments:

Garsh said...

Wikipedia:
Traditionally, the pig is slaughtered with a knife and then put in a wooden or a metal trough and showered with boiling water to remove the hair. The pig is then removed from the trough and any remaining hair is removed with a knife or a razor,[7] and then it is again washed with boiling water.
Today, the animal is rendered unconscious by electrical or carbon dioxide stunning and then immediately bled by cutting the throat.[6] For quality reasons, mechanical means of stunning such as a captive bolt pistol are not recommended
Izklausās ka kautkāds punkts tām Jūsu aktivitātēm ir bijis, par izpildījumu - tas jau laikam jāvērtē pašiem :)

Sandra said...

Mums reiz mājās bija cūciņa, bet tā kā es biju bērns, skatīties, kā viņu likvidē neļāva (gaļa gan bija garšīga), bet, cik zinu, tad kaujamo lopu aizved aiz stūra, tur tai ar āmuru, cirvi vai ko tamlīdzīgu uzšauj pa galvu, lai apdulst, un tad ar garu, asu, spicu nazi dur sirdī. Asinis tecina bļodā, no tām sanāk labas asinsdesas :) Vecāmāte zināja stāstīt, ka lielā māksla ir to nazi trāpīt sirdī, tāpēc uz kaušanu laukos vai nu aicina lietpratēju vai paši no bērnības satrenējās. Ja vajag, varu paprasīt tētim, kā bija, viņš to lietu to vienīgo reizi laikam arī ir darījis, varbūt var kādu labāku padomu no pieredzes dot :D To plaucēšanu parasti tomēr veic pēc tam, kad lopiņš ir miris un asinis notecinātas. Un par to asiņu notecināšanu man ar kaut ko vecāmāte teica - tas esot svarīgi labi notecināt, citādi gaļa nav laba, t.i. ir asiņaina un sarkana. Nezinu, vai kā palīdzēju, bet, ja vajag, varu apjautāties kādam, kas tai lietai tuvāk stāvējis. Varbūt ir kādi konkrētāki jautājumi?

Sandra said...

Par govīm, savukārt, es tik labi nezinu (lasi, neesmu neko dzirdējusi). Bet tas varētu būt atkarīgs no aplokā palikušajām govīm, vai tām rodas žēlums pret badā mirstošo teļu, vai nē :) Man liekas, ka tāpat kā cilvēkbērni arī lopiņi svešu māti labprātīgi varētu negribēt zīst, tāpat kā svešā māte varētu negribēt dot. Bez cilvēku iejaukšanās plančiks varētu nenostrādāt. Bet šitās ir tikai manas domas, bez vecmāmiņu gudrībām :)))

Anonymous said...

Jāprasa pagasta cūku kāvējam.
Vectēvs mācēja, ar nazi sirdi.

Sandra said...

Nu reku viss sīki un smalki aprakstīts http://www.novadpetnieciba.lv/re%C4%A3ioni/r%C4%ABgas-re%C4%A3ions/siguldas-novads/alla%C5%BEu-pagasts/item/8-c%C5%ABku-kau%C5%A1ana,-c%C5%ABkga%C4%BCas-%C4%93dieni.html
Ja gribās arī redzēt, tad spoku lapā zem ticējumiem ir video materiāli (ir pretīgi, līdz galam nevarēju noskatīties) http://www.spoki.lv/soks/Cuku-kausana/104967

vanags said...

Low tech risinājums - samaksāt par šo pakalpojumu cilvēkam, kas māk kaut cūku.

Filips said...

Paldies visiem par lietderīgiem padomiem! (drīkst turpināt tos dot :D )

Protams, piekrītu padomam, ka visprātīgāk ir pieaicināt lietpratēju, bet tas kaut kā ir pret vietējo filozofiju... ej nu saproti.

Par attieksmi - nupatās parunāju (izstāstīju) šo tēmu skolas direktoram, viņš piekrita, ka tas nav ok un, surprise, uzticēja man vadīt/veikt pasākumu nākamreiz. Laikam padomi noderēs. :)

vanags said...

Jūs gatavojat lietpratējus valstī, kurā lietpratēju izmantošana ir pret vietējo filosofiju?

JSA said...


tāda cuku nokaušana drizāk izklausās pēc kaut kāda rituala.. vai vienkarši jus tur dzīvojat starp maniakiem :D

parasti pietiek ar 3-4 viriem, vajagot tik aizmugurējai kajai piesiet virvi.. citu galu parlikt caur kaut kādu kronšteinu sienā.. un vilkt.. cukai vajadzētu nokrist uz muguras.. so.. viens tur virvi - cits pietur priekšejas kajas, lai cuka nemeģinātu piecelties.. trešais (optional) pietur mazliet aizmugurejas kajas.. un cetrutajs ar dunci (vismaz 30 cm garuma) iedur starp prieksejam kajam sirdī.. ja pareizi trapa cuka nomirst 0.5-1 minutēs garumā.. ja nē tad ir problēmas.. :D tomer šim pasakumam vajadzīga pieredze.

Ar teliņu visam jābūt kartībā.. pat ja viņu nepabaros citi viņam vajadzētu pietikt ar zali. Bet ja jūs tomer māc sirdsapziņa var meģinat pabarot viņu no spaiņa ar to pienu ko jus dabujat no mātes.. ar 1 litru vajadzetu viņam pietikt.(protams ja ta govs dod tik daudz :D )

Aija said...

Un jūs arī piedalāties tajā eksekūcijā???

Lauma said...

šoreiz nepiedalījāmies. tikai Filips to pasākumu dabūja pavērot, jo aizgāja paskatīties, kādēļ tāds tracis...