Monday, November 14, 2011

Kādu krāsni būvēt Āfrikā?

Nav jau nav mums viss depresīvi :) Ielikšu es arī kādu pozitīvu rakstu.

Pagājušajā nedēļas nogalē mums atkal bija maziņš mācību periods. Šoreiz teorija tika nolikta mazliet malā. Tā vietā pamēģinājām šo to praktiskāku padarīt.

Te dažas bildes. Viena no lietām, ko mācījāmies bija būvēt māla krāsniņas.


Mūsu iemēģinātajā modelī tādai mazai krāsniņai vajag septiņus ķieģeļus. Mācību procesā bišķiņ 'krāpāmies' un izmantojām jau gatavus ķieģeļus. Tomēr lai kaut kad nākotnē nesanāk negaidīti pārsteigumi, kuram katram gadījumam pamēģinājām arī saveidot ķieģeļus. Šiem gan līdz gatavībai vēl kāds mēnesis un dedzināšana jāizcieš. 


Mūsu pūķim (zemāk redzamajai krāsniņai) vēl nav izgriezta mute. Lai to izdarītu, mālam nepieciešams izžūt. Āfrikā pietiekot ar vienu nakti, bet šejienes apstākļos vajadzēs bišķiņ ilgāk un cerību, ka nelīs.


Vēl pamēģinājām uzbūvēt saules krāsniņu (vai kā pareizāk Latviski būtu "solar cooker"?). Šī ideja man liekas ļoti interesanta. Protams pusstundā cūķi šitādā neizcepsi pat Āfrikā, bet vispār tur šis darbojoties labi - pēc brokastīm var sabērt katlā dārzeņus, nolikt saulē un uz pusdienām zupa būšot gatava.


Mūsu krāsniņās mēģinājām uzsildīt ūdeni. Laikapstākļi protams nav atbilstoši un nebija arī atbilstošs termometrs, lai veiktu precīzus mērījumus. Pēc pirksta metodes mēs ar Filipu palikām kaut kur pa vidu. Zaudētājiem rezultāts bija "f**king cold", uzvarētājiem "kind of warm" :)

3 comments:

Garsh said...

Šitas jau izskatās nopietni. Apsolu, kad būsiet Āfrikā, aizsūtīt prīmusu un tušonku uz ziemassvētkiem, lai vismaz vienreiz gadā var cūkas miesu pabaudīt, pēc remdenā ūdenī mērcētiem dārzeņiem :D

Filips said...

Gribās pieņemt challange un uzbūvēt parabolu ar kuru varētu ziemā ūdens krūzi uzvārīt... hz tikai, kur laiku atrast.

vanags said...

Man pie mājas ir tāda parabola. Vecs satelīta šķīvis izlīmēts ar lumīnija līmlentu. Pagali var aizdedzināt.