Friday, May 31, 2013

divdabīgā Tanzānija

Tanzānijā internets neatradās tik viegli, kā citās valstīs.. Līdz ar to seko garāks pēdējo nedēļu notikumu apkopojums..


21-05-2013

Esam ieradušies Tanzānijā. Un pārsteigumi, kā jau šajā braucienā ir ierasts, nebeidzas.. Gan patīkamie, gan nepatīkamie..

Es ļoti gribēju atbraukt uz Tanzāniju. Grūti gan pateikt, kāpēc.. Kaut kā izreklamēta kā ļoti draudzīga un skaista, kulturāli interesanta un kaut kādā veidā savādāka nekā citas Āfrikas valstis. Un Kilimanjaro gribās redzēt! :) Jā, tā arī patīkamā pārsteiguma daļa - arī bez Kilimanjaro skati pa logu te ir dikti skaisti..








Nepatīkamie pārsteigumi sākas, kad izkāpj no autobusa. Draudzība te, nez kapēc, tāda caur zobiem. It kā visi smaida, nepārtraukti runā par to, kā visi esam brāļi un māsas, bet, kad jautājam, vai varam viņu ciemā apmesties pa nakti, tad nu tā.. Protams, ja mēs pavērtu savu naudas maku, tad būtu cita runa.. Bet tā, "mēs jau dikti gribētu, bet .. varbūt pamēģiniet labāk nākošajā ciemā".. Ne Zambijā, ne Namībijā mums nebija šādas problēmas. Kaut kā neidomājos, ka tā būs tā "savādākā" atšķirība no citām Āfrikas valstīm. Te nu Tev bija draudzīgā Tanzānija!

Tomēr uz Kilimanjaro vēl velkam - vēl Tanzāniešiem ir visas iespējas mainīt manus pirmos iespaidus!

nu labi - daži ir ļoooti draudzīgi! :)

Saņēmām 'papildsdpēku'
24-05-2013

Ceļojums pusē un mūsu autobuss ir gandrīz pilnā komplektācijā. Nu vismaz tik pilnā, cik viņš jebkad būs.. :) Šoferis joprojām tikai viens, bet saņēmām vēl vienu skolotāju - Avelino.


Paredzēts ir, ka katriem desmit studentiem ir savs skolotājs. Tomēr mūsu oriģinālais trešais skolotājs (senhor Dos Passos, kurš pats par sevi ir atsevišķa stāsta vērts) sākotnēji mēģināja nokārtot arī autobusa vadītāja apliecību.. Un tad viņam "piemetās" veselīas problēmas.. Vārdsakot, sākām braukt bez viņa un diezgan uzreiz sapratām, ka droši vien tā arī turpināsim.

Tomēr skola to tā atstāt negribēja. Visādas baumas pa vidam dzirdējām, bet jāatzīst, ka pret viņu atrasto galējo "risinājumu" man nav nekādi iebildumi. Avelino ir viens no spējīgākajiem vietējiem skolotājiem, kurš mūsu ceļošanas laikā tika atstāts par atbildīgo iekš Huambo skolas. Godīgi sakot nezinu, kas tagad notiek skolā.. Tomēr Avelino visu cieņu par to, kā viņš viens pats ar sabiedriskajiem autobusiem pārbrauca pāri turpatvai visam kontinentam, lai mums pievienotos.. Un tas viss ar Angolāņiem raksturīgajām bailēm no ceļošanas!

Kādēļ skola to tā negribēja atstāt? Domāju viens no iemesliem ir tas, ka mēs esam tikai "pagaidu skolotāji".. Un jāatzīst, ka mums ir interesanti gājis esot vienīgajiem skolotājiem iekš autobusa un tajā pašā laikā neesot "vietējiem".. Nebija slikti, bet, šķiet, tagad būs bišķiņ vieglāk. Un noteikti atkal jauni interesanti piedzīvojumi - atkal strādāt kopā ar kādu no vietējiem pasniedzējiem. :)

sākums lielajam pieciniekam
25-05-2013

Redzējām dažas zebras, Žirafes un ZILOŅUS :) Turpinājumā dažas nelegālas bildes..





Daudz laimes Filipiņam!
27-05-2013

Vakardien studenti sarīkoja pamatīgu ballīti. Viņiem likās, ka tas jādara dienu iepriekš, lai pārsteigums būtu lielāks :)


Filipiņam pa godu dažas vistiņas nonāca katlā.. (Tanzānijas specifika - te var dabūt tikai dzīvas vistas. Labi, ka mūsu studentiem tas nesagādā lielas problēmas.. :) )


Un vēl saēdāmies ananāsus :)


Ar kūku gan gāja grūtāk.. Kaut kā visi uz mums jocīgi skatījās, kad prasījām, kur var nopirkt kūku.. Tuvākais, ko varējām atrast bij keksiņi. No tā tika uztaisīts maziņš rituāls - pirmo keksiņu man bija Filipiņam "jāiebaro" :)


Ballīte turpinājās ar tostiem un dančiem. Viss kā pienākas. Dančos gan mums tā grūtāk piedalīties - dejo viņi te krietni nopietnāk, nekā mēs. Daži puiši mani mēģināja apmācīt, citi pret to iebilda, sakot, ka es drīkstu tikai ar Filipu dejot.. :)


Kilimanjaro..
30-05-2013

.. sasniegts! :)


Nebij viegli. Ceļā pavadītie divi mēneši un beigās bus gandrīz atteicās, motors sāka nepierasti karst. Apkārt esošie ciemi ir pāri 1500m un tas viss diezgan strauji. Es no autobusa (un citas) mehānikas neko nesaprotu, bet kaut ko mehāniķi pabakstīja radiatorā & .. Sasniegts ir un ir cerība, ka varēsim uzsākt arī atpakaļceļu. :)


Ieit parkā gan maksā. Un maksā pamatīgi.. 60USD no ārzemju cilvēka uz vienu dienu; ja grib kāpt - tad vēl pamatīgāk. Tad nu mēs atradām vietējos gidus, kas mūs pavadāja uz dažiem labiem skatu punktiem un vienu no Kilimanjaro plūstošajām upītēm un ūdenskritumiņu.



Mums kaut kā ļoti paveicās arī ar laikapstākļiem. Šķiet šajā gadalaikā raksturīgi ir mākoņi ap kalnu. Ja grib apskatīt sniegaino virsotni, tas jādara rīta agrumā. Septiņos izgājām un mums nospīdēja saule un zilas debesis, un skaists skats :)


Smuks un vilinošs kalns. Citreiz kāpsim. :) Vietējie gidi atstāja kontaktus - viņi kāpjot arī kalnā. Te gan ir sajūta, ka visi jaunieši ir gidi un jebkurš var saorganizēt pavadošo komandu..

5 comments:

Adrians said...

Beidzot atrakstījāt :) Kāpēc bildes ir nelegālas?

kaza said...

Nu gan beidzot izskatās pēc Āfrikas - žirafes, zebras, ziloņi....Tiešām Filipam izdevās sev sagādāt izcilu dzimšanas dienas dāvanu!
Daudz laimes arī no Latvijas iezemiešiem! :)

Lauma said...

Nelegālas tapēc, ka tas bija braucot cauri Nacionālajam parkam.. un tikai izbraucot ieraudzījām zīmi, ka nedrīkst fotogrāfēt.. Godīgi gan, ja mēs to zīmi būtu redzējuši sākumā, tas droši vien neko baigi nebūtu mainījis :)

Garsh said...

Skaisti Jums tur...

Andris said...

Sasodīti skaists tas Kilimandžāro - tā vien velk tādā uzrāpties.