Thursday, January 10, 2013

matemātika uzdzina skumjas

Tā man pirmo reizi mūžā. Parasti man matemātika izraisa citādas, reizēm dusmīgas, bet vienalga daudz jautrākas emocijas..

Mūsu jaunieši kaut kur pamatskolās un kaut kad arī šajā skolā ir mācījušies matemātiku. Kāds viņiem ir iemācījis, ka - un + veido - ; - un - veido +. Līdz ar to negatīvu skaitļu reizināšana un dalīšana viņiem iet diezgan raiti, bet... Šo loģiku viņi spēj attiecināt uz visu! -5 - 5 = 10 un -5 + 2 =.. hmm, patiesībā pat nezinu.. Droši vien -7.

Kur tad ir problēma Āfrikas valstu izglītības līmenī?

Man pagaidām izskatās, ka cilvēki grib un spēj mācīties. Šodien pēc oficiālā "šodienai pietiks, laiks iet pusdienās" jaunieši pierunāja mani palikt stundu ilgāk un saprast, kāpēc tieši -5 - 5 = -10.

Skumji arī, ka matemātikai mums atvēlēta viena nedēļa. Varbūt izkarosim vairāk.. Tomēr, vai šie skolotāji būs spējīgi matemātiku tālāk mācīt saviem skolēniem? Mazliet pareizāku matemātiku...

3 comments:

kaza said...

izklausās pilniigi neticami

./michux said...

P.S. Ja -5 -5 = -10, tad -5 +2 nekādi nevar būt -7 :))

Lauma said...

Tur jau tā bēda. Šeit pastāv uzskats, ka -5-5 ir +10. Nevis -10, kā tam vajadzētu būt... Un -5+2, kam nekādi nevajadzētu būt -7, kaut kā tomēr tā mēdz sanākt..