Saturday, October 5, 2013

direktors

Angļu valodas eksāmens pabeidzies, lielākajai daļai veiksmīgi. Man neveiksmīgi. Pirmspēdējā nedēļā mūsu skolas direktors iemanījās nozaudēt visu manu cieņu un izpelnīties šo rakstu.

Es īsti nezinu, vai iepriekš kaut ko vispār par viņu esmu stāstījusi. Bet teikt man ir ko. Varbūt tapēc, ka, kā Filips saka, iepriekš man ar priekšniekiem ir veicies.. :) Šo gadu (patiesībā pēdējos divus) uztvēru kā izaicinājumu pastrādāt ar "grūtiem" priekšniekiem un no šīs pieredzes arī kaut ko mācīties.

Kādas tad īsti ir tās grūtības ar vīru, kurš sēž zemāk redzamās bildes kreisajā pusē?


Viņš ir vīrs ar raksturiņu. Mēģina izlikties par demokrātisku un ieinteresētu vadītāju, bet tikko kā kaut kas nav viņam pa prātam, tā sāk uz visiem nelabā balsī bļaut. Strādā viņš daudz un daudzas viņa iniciatīvas ir apsveicamas, tomēr visu viņš uzspēt nevar un beigās bieži vien sanāk lietas vadīt "baloža stilā" - atlidot, uzdir**, un aizlidot... Tā ir bijusi viena no grūtākajām šī gada daļām. Man pašai liekas ļoti nepareizi, ka visvairāk man šeit patika laiks, kad vismazāk sadarbojos ar direktoru - janvāris, februāris, kad strādājām ar 2012to gadu un direktors bija aizņemts ar jauno programmu; un ceļojums, kad mums bija savs autobuss un bijām tālu no viņa prom.. :)

Un tad vēl divi konkrēti gadījumi, kuri ne tikai liek man domāt par viņu kā par sliktu vadītāju, bet pilnībā liek zaudēt jebkāda veida cieņu pret to, ko viņš mēģina darīt.

Pirmajā nepiedalījos, bet Ewinka to atstāstīja. Ceļojuma laikā mums bija divi lieli starpgadījumi - divas jaunizveidojušās attiecības starp skolotājiem un skolniecēm. Vieni salīdzinoši viegli atzinās.. Bet otri klusēja un teica, ka visi citi melo par to, ko viņi ir redzējuši.. Tā nu vienā vakarā, kad Ewinkas autobuss bija kopā ar mūsu direktora autobusu, viņi visi sanāca kopā izrunāt šo situāciju.. Un studente cītīgi un ilgstoši noliedza šo aizliegto attiecību eksistenci. Līdz brīdim, kad autobusa vadītājs, kurš kaut kad iepriekš esot bijis arī policists, esot meitenei iesitis.. mēģinot piespiest beigt melot un atzīties. Pēc Ewinkas stāstītā viņš pēc tam esot ļoti nožēlojis šo rīcību.. Bet mūsu direktors šoferi esot mierinājis ar vārdiem "Ja Tu to nebūtu izdarījis, es pats būtu viņai iesitis par šādu rīcību".. Tā arī pats direktors mums lepni atstāstīja šo notikumu..
Tā ka lūdzu. Tas lūk ir mūsu vadītājs un piemērs, kurš ikdienā visiem mēģina stāstīt, cik Angolā ir lielas problēmas ar vardarbību un cik slikti ir tādā veidā risināt problēmas..

Otrā lielā nesaprašanās mums bija Angļu valodas rezultātu apstiprināšanas laikā..
Angolā augstākā atzīme ir 20; zem 10 skolēns nav nokārtojis kursu. Angolas EPF skolās ir dokuments, kurā ir norādīts, ka skolēna gala atzīme veidojas izvelkot vidējo no kursu un studiju laikā nopelnītās atzīmes + eksāmena atzīmes. Mūsu skolēni ļoti cītīgi mācījās Angļu valodu, 2013tajam gadam pēc ceļojuma bija pamatīga motivācija to darīt. Papildus tam mēs izveidojām sacensību katra kursa sākumā dodot atzīmes par jauno vārdu testiņus (tā studenti veidoja savu studiju daļas atzīmi).
Eksāmena atzīmes bija ļoti OK, it īpaši ja salīdzina ar eksāmenu, ko janvārī kārtojām ar 2011tā gada studentiem, un labās studiju atzīmes pavilka 2013tā gada studentus vēl vairāk uz augšu. Labs darbs, labi rezultāti! Šis mūsu direktoram nepatika (!). Tā vietā, lai priecātos par to, ka šajā īsajā laika sprīdītī skolēni ir salīdzinoši labi samācījušies Angļu valodu, viņš paziņoja, ka rezultāti ir pārāk labi un pateica, ka nevienam studijās nedrīkst likt vairāk par 16. Es mēģināju saprast, no kurienes šāda prasība/noteikums - mums iedotajā dokumentā par atzīmju veidošanu absolūti nekas tāds nebija teikts! Reāli tas nozīmē, ka augstākā gala atzīme, ko students vispār var saņemt ir 18.. Lai vai kāds ģēnijs viņš varbūt būtu. Mūsu cienījamās autoritātes atbilde bija - tādas mums te tradīcijas. Tradīcijas! Skolēni jau tāpat priecīgi par labām atzīmēm.. Bet viņi nezin, ka varēja būt labāk.. Ka augstāko atzīmi nevienam nedodam nevis tapēc, ka nav pelnījis, bet tapēc, ka direktors izdomājis tādas tradīcijas!

Jā, man patika te strādāt. Bet tikai ar studentiem..
Un šo to no prakses tagad esmu samācījusies par sliktu vadību. Skolotāji šeit ir ļoti vāji un nav nekas, kas viņus motivētu mainīties.. Nav jēgas neko darīt, ja direktors tāpat visu apkak*...

4 comments:

Garsh said...

ja jau viņš tāds vardarbības piekritējs - moš vajag pa muti iedot? :)

vanags said...

Priekšniek, es tevi sabradāšu!

kaza said...

labi vismaz ka juus pa sho gadu skoleeniem un pasniedzeejiem buusiet pieraadiijushi, ka ne visi baltie ir cuukas :)

kaza said...

jaa, galvenais: apsveicu ar JUUSU VEIKSMIIGAA darba nobeigumu !!!! :)