Wednesday, August 22, 2012

Pastel de nata, bacalhau..

Vietējo labumu izbaudīšana ir obligāta daļa neiepazītas valsts apskatē. Portugāļiem ēdiens ir svarīgs. Daudzas no lietām ir tipiski dienvidnieciskas, piemēram, mazās kafijiņas pēc kurām visu nakti nevar gulēt.. Bet garšo!

Jā, un kūciņas, kūciņas, kūciņas jeb pasteles uz katra stūra. Pastel de nata ir slavenākā Portugāļu smalkmaizīte, kuras pirmsākumi ir Belem, Lisabonas rajons. Tur tās vēl šodien gatavo ar īpašo noslēpumaino sastāvdaļu, bet iegādāties viņas var nu jau visā Portugālē un gan jau arī citur.

Kā gan mums stāstīja viena no Cadijas draudzenēm, kopš Brazīļi, kuriem ārējais izskats ir daudz svarīgāks nekā vietējiem, ir sākuši te ieceļot, cilvēki mazāk ēd kūciņas un vairāk staigā uz sporta zāli.. :)

Un protams, zivis. Nav tā, ka Portugāļi ēd tikai zivis. Arī gaļa te ir populāra. Tomēr zivju stendi veikalos ir iespaidīgi. Visādus brīnumus tur var redzēt. Populārākā no zivīm ar atsevišķu stendu katrā veikalā ir menca (bacalhau). Runā, ka Portugāļiem esot kādas 100 dažādas receptes mencas pagatavošanai.

Vēl viens iepriekš garšots brīnums, bet jaunā kvalitātē tika izbaudīts apciemojot Cadijas mammu un viņas dzīvesbiedru. Nogaršojām turpat vietējā pludmalē savāktus un uz ugunskura pagatavotus gliemežus. Nav mans mīļākais ēdiens, bet sava romantika tajā procesā bija.


Starp citu Luisa un Antonio nerunā Angliski, bet runā daudz. Tā ka mums bija pamatīgs pārbaudījums Portugāļu valodai. :)

No comments: